Tips om de afmetingen van je tafel te bepalen.

Tips om de afmetingen van je tafel te bepalen

Je wilt graag een nieuwe tafel, maar waar moet je dan rekening mee houden qua afmetingen? Wij geven je graag wat handvaten om ervoor te zorgen dat jij straks precies weet wat de juiste specificaties zijn van een – voor jou – perfecte stalen tafel. Lees daarom snel verder voor onze tips om de afmetingen van je tafel te bepalen.

1. Lengte en breedte per vorm

De afmeting zorgt er natuurlijk uiteindelijk voor dat jij met het hele gezin – of niet – kan plaatsnemen aan tafel. Hiervoor maken we een splitsing in rechthoekige, ronde en ovale tafels.

Rechthoekige tafel
Bij rechthoekige tafels is het in ieder geval belangrijk dat je rekening houdt met tenminste 70 cm per persoon ruimte zodat iedereen comfortabel kan zitten. Houd ook rekening met de poten van de tafel, wij adviseren een speling van 20 cm zodat ook jouw gewenste stoelen probleemloos onder de tafel kunt schuiven. Wil jij bijvoorbeeld 6 personen aan tafel kunnen zitten? Neem dan een eettafel die minimaal 230 cm lang is. Je kan natuurlijk ook mensen aan het hoofd plaatsen mits de tafelpoten hier niet in de weg zitten.

De breedte van je rechthoekige tafel bepaal je aan de hand van de gewenste lengte. De verhouding tussen die twee is het belangrijkste. Zo kan je bij een eettafel van 240 cm het beste een tafelblad van 90-100 cm breed nemen. Bij een grotere tafel raden we aan om een minimale breedte van 110 cm aan te houden. Dit om de tafel meer in verhouding te laten lijken. Neem in ieder geval geen tafel die smaller is dan 80 cm in verband met de ruimte onder of op tafel. Zo ondervind je namelijk snel hinder bij het aanschuiven van stoelen of het opdekken van de tafel. Size does matter here ;-).

Ronde tafel
Ideaal aan een ronde tafel is dat ze perfect zijn voor kleinere ruimtes. Ronde tafels nemen namelijk minder ruimte in beslag dan rechthoekige tafels en de afstand tussen iedereen is even groot waardoor je gemakkelijk rondom de tafel kan bewegen. Houd bij het uitkiezen van je stoelen rekening met de vorm. Ronde tafels staan prachtig met stoelen met subtiele vormen wat de ruimte een zachte uitstraling geeft. Schuif de tafel niet tegen de muur, maar laat het juist het centrale punt zijn van de eetkamer, zo komt de ronde tafel echt tot zijn recht!

Om de diameter van een ronde tafel te bepalen is het belangrijk om te weten hoeveel personen je aan tafel wilt. Voor een tafel van twee personen is een diameter van 100 cm al geschikt. Wil jij drie tot vier personen aan tafel? Dan adviseren we je om een minimale diameter van 110 cm aan te houden. Voor vier tot vijf personen heb je een diameter van 120 tot 130 cm nodig en wil jij graag een grotere tafel voor zes tot zeven personen? Neem dan een tafel van 140 – 150 cm.

Ovale tafel
Ovale tafels bieden een unieke uitstraling aan je interieur en zorgen voor een verscheidenheid aan vormen wat de kamer doet opbreken. Daarbij is een ovale tafel ideaal voor smalle ruimtes doordat deze geen scherpe hoeken heeft. Dit maakt het bewegen rond te tafel erg gemakkelijk. Een ander voordeel van een ovale tafel is dat iedereen elkaar aan kan kijken. Dat maakt een spelletjesavond een stuk leuker ;-). Ook voor de ovale tafel geldt: schuif hem niet tegen de muur, maar plaats hem vrij in de kamer. Door de ronde afwerking kan je probleemloos rond te tafel lopen!

De lengte van een ovale tafel is afhankelijk van het aantal personen dat je aan tafel wilt. Voor vier tot zes personen is een afmeting van 160 x 100 cm geschikt. Voor zes personen adviseren wij een afmeting van 180 x 100 cm en voor zes tot acht personen een afmeting van 200 x 110 cm. Vanaf acht personen adviseren wij een afmeting van 220 x 110 cm. Wil jij meer dan 8 personen aan tafel? Neem dan minimaal een afmeting van 250 x 115 cm.

2. Hoogte

Daarnaast is de hoogte van de tafel erg belangrijk. Deze kan je gemakkelijk inschatten door middel van je eigen lengte en de hoogte van je stoelen. Wij adviseren een tafelhoogte van 77 cm of 78 centimeter als jij tussen de 175 en 190 cm bent. Ben jij kleiner dan 175 cm? Dan raden we je aan om een lagere tafelhoogte te nemen van 77 of minder. Ben jij 190 cm of langer? Neem dan een tafel die hoger is dan 79 cm. Door deze regels aan te houden voorkom jij kromme of juist bungelende benen en stimuleer je de juiste zithouding. Wel zo prettig voor je rug ;-).

3. Ruimte

Ook is het handig om rekening te houden met de uitloop van je tafel. Hiervoor heb je ongeveer 60 tot 70 cm nodig zodat jij zonder problemen je eetkamerstoel naar achteren kan schuiven. Komt jouw eettafel ook nog eens in een doorloop te staan? Dan adviseren we jou om hier nog eens 60 cm bij op te tellen zodat je zeker weet dat jouw gasten rustig kunnen blijven zitten als je erlangs wilt.

Wij zijn ervan overtuigd dat je met deze tips de gewenste afmetingen van je tafel kunt bepalen! Wil je graag meer advies of een offerte aanvragen? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij gaan graag eens met jou rond de tafel zitten. Alvast inspiratie opdoen? Bezoek dan onze Pinterest pagina.